![]() |
Wstępnie się też przymierzam do wypadu do Normandii z kumplami na początku września, całkowicie pod kątem muzeów związanych z D-Day. Po drodze jest plan na muzeum pancerne w Saumur, Mont Saint-Michel i Tygrysa z Vimoutiers. Zobaczymy czy się uda...
|
1 Załącznik(ów)
ten tygrys to jest Pantera bodaj :D ale nie łap mnie za słówka.
dziadek pojechał obejrzeć, żebyś Ty nie musiał :D Obok jest Mt Ornelle gdzie Maczek spuścił srogi wpierdol szkopom. Fajny pomnik i super punkt widokowy oraz małe muzeum pokazujące jak wyglądała dolina /już oczywiście ochrzczona przez Franków Doliną Śmierci :D - oni mają talent do dramatyzowania!/. Co do muzełuf - dla mnie trochę ciągnie to wszystko taką mocną komerchą ale ja np jestem zepsuty kilkoma muzeami, które pozostawiły Piętno /Sinsheim, Speyer, Birmingham, Żamberk!/ i teraz wszystko inne wydaje mi się płaskie i słabe. Byłem tylko w muzeum desantu powietrznego określanym przez wielu jako najnaj. Przeleciałem przez nie jak przeciąg, zatrzymując się jedynie przy tym co mnie naprawdę najbardziej ineteresowało czyli fragmencie poświęconym szybowcom. Reszta słaba i cienka jak dupa węża. Może dla ludzi, którzy nigdzie nie byli i nic wcześniej nie widzieli... Sama plaża Utah działa bardzo na wyobraźnię. Przynajmniej moją. Można się zamyślić i zasmucić. To chyba było najlepsze miejsce a jednocześnie cel podróży sam w sobie. Polecam /jak już wcześniej pisałem/ Camping Paradise. ORAZ jak już tam będziecie to naprawdę polecam jeść jak miejscowi :D bo będzie słabo. Ja mam zawsze z tym problem. Najpierw to gówniane śniadanie francuskie a potem jak się robię głodny /w domu nie jadam śniadań niemal/ to się okazuje, że wszystko zamknięte do 19 :D Z Normandii do MtStMichelle jest jeszcze kawałek i jak będziecie planować wizytę to obczajcie tabelę pływów - podpowiem, że około 10-14 powinno być sucho ale warto sprawdzić dokładnie bo musi zejść 14-16m wody - tam gdzie byłem w tym roku to zaledwie 3-5m - zarówno w Normandii jak i w Hiszpanii. |
Mati ale to z foto to Tygrys raczej, nie Pantera.
Zresztą oba bez sensu więc co za różnica :) |
Kolega mi mówił że Pantera :) ma w ryj? I jedno i drugie ma zeby :)
Ja nie rozróżniam. Jestem fanem klubu Shermana jak mam być szczery ale to żelastwo robi wrażenie to fakt no i pierdolniecie z tego działa miało straszne. Ów czołg został porzucony przez rejterujaca załogę z Ornell właśnie - zabrakło paliwa i wysadzili go czym tam mieli a mieli już niewiele więc wygląda niemal na nienaruszony. Ponoć miał zostać odrestaurowany w Polsce gdzieś na Pomorzu w prywatnym muzeum techniki pancernej gdzie miał zostać na jakiś czas jako ekspozycja/magnes. Info od mojego koleżki co jeździ na rajdy Maczka i zdaje się mieć jak dla mnie dość dużą wiedzę w tych tematach. Z tematów do obejrzenia byłem jeszcze na punkcie desantowym gdzie są bunkry. Tam to ludzi w uj. Wrażenie robią jednak klify, które zostały zdobyte z morza. Naprawdę jak człowiek zacznie myśleć ile to kosztowało zdrowia i życia to się nogi uginaja. |
To pierwszy tygrys jest
|
Kolega potwierdził moje obawy - jestem pancernym abnegatem i źle zapamiętałem to co mówił :)
W każdym razie stoi ogrodzony już i nie da się na niego wleźć. |
matjas, Ty po avatarze i opowieściach wyglądasz mi na 'pancernego' ;) więc zapraszam do Bovington do Tank Museum z jedynym jeżdżącym na świecie Tygrysem '131', który był 'aktorem' w filmie 'Fury'
|
1 Załącznik(ów)
Ja tam fachowcem nie jestem ale wielokrotnie widziałem co ustrzelił Janek na polskim uroczysku gdy wybrał się po korzeń żeń szenia .
|
Cytat:
A co do Tigerów to ruscy nie mają drugiego w Kubince? |
najważniejsze, żeby mieć kolegów, na których można liczyć :D
|
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:30. |