Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Enduro 450/500 do adventure - co polecacie (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37042)

mareksz007 11.04.2020 20:11

Krótka odpowiedź na pytanie - EXC 450 na gaźniku.

Prince 12.04.2020 17:31

Cytat:

Napisał mareksz007 (Post 676810)
Krótka odpowiedź na pytanie - EXC 450 na gaźniku.

Czej, bo czekuś nie skumałem. Olejek i kontrola zaworasków co 15 a tłok, korba zawory co 90mh to adventure? :D

rrolek 12.04.2020 19:04

Nie znasz się ;)
W tych 15 mth możesz mieć wiecej advenczerów niż na 8 tkm tuda i obratno. Kwestia stylu i preferencji.

Pozdrawiam rr

Gilu 12.04.2020 19:34

Cytat:

Napisał rrolek (Post 676956)
Nie znasz się ;)
W tych 15 mth możesz mieć wiecej advenczerów niż na 8 tkm tuda i obratno. Kwestia stylu i preferencji.

Pozdrawiam rr

Można się zdziwić.Kolega gdzieś w ok 2005r kupił nówka 250exc 2t i kładliśmy ostro przez dwa sezony,nic z silnikiem nie robione tylko serwis.Po 8tkm sprzedał pracownikowi,ten rozebrał i okazało się że wymiany korba i tłok na sekcję B

zylek 17.05.2020 12:58

Ile wachy na 690/701

Dziękuję wszystkim za dyskusję.

Po wysłuchaniu waszych rad i przemyśleniu, będę szedł w kierunku 690/701. Próbowałem też exc 500, SWM RS 500 no i AJP PR7. Wszystkie motocykle fajne. Szczególnie ten ostatni praktycznie gotowy do ADV. Super kanapa i szyba. Mocy może nie jakiś wulkan, ale dałoby radę. Pewnie przeprogramowanie i jakieś zabiegi z wydechem rozwiązały by temat, ale wibruje jak traktor! W sumie każdy z trzech, a tego rozwiązać się nie da, w rozsądnych pieniądzach.
Problem jest taki, że przejechałem się nowym KTM 690, znaczy z 2019. Muszę przyznać, że robi wrażenie. :drif: Silnik jest bardzo gładki, do tego stopnia, że pozwala zapomnieć, że to tylko 1 cylinder! Na Mitasach E07 rozpędziłem go do 130 na autostradzie i ciagle wibracji na kierownicy nie odnotowałem. Żadnych patentów tłumiących drgania nie miał, tylko fabryczne klamry. Na podnóżkach, które są, podobnie jak w NAT, zrobione chyba dla dzieci, może trochę wibrował, ale bez dramatu, może porównywalnie do NAT z podnóżkami bez gumek. Silnik ciągnie nawet przy prędkości 110-120. Tylko osłona przed wiatrem jest żadna ale to było do przewidzenia. Chyba nawet mój golas tryplak jest w tej materii lepszy, ale to pewnie kwestia pozycji na moto. Tak na pierwszy rzut oka, to jeszcze siodło do poprawy i by się nadał do :at:. Używanych w tak nowym roczniku nie ma, albo są to sztuki po demo dillerów. Post-demówki nie chcę, traktowane są źle od samego początku, co na 100% odbije się na jego późniejszym zdrowiu, co przełoży się na pogorszenie mojego, a zdrowie ma się tylko 1, więc zostaje tylko nowy. Jakkolwiek takie rozwiązanie, wymaga przegrupowania finansowego i być może pozbycia się NAT w jakiejś perspektywie, to otwiera inne możliwości w postaci np. 701 LR. Jest droższa i te cycki mnie nie porywają, ale jest w 100% legalna. W mojej okolicy to będzie ważne. Alternatywnie wyobrażam sobie dodanie takiego 5,5l zbiornika w ramę, od radegarage, który nie rzuca się tak w oczy, i ew. demontowanie go jak nie jadę gdzieś daleko, co minimalizuje ryzyko otrzymania trudnych pytań od tutejszych bardzo zasadniczych policjantów.

I tu pytanie: ile wachy wozicie na 690/701, żeby dało się np. stany czy inne dalekie strony objechać? Czy te 13,5+5,5 wystarczy czy i tak trzeba będzie targać dodatkowo kanister?

mikelos 19.05.2020 10:35

Cytat:

Napisał zylek (Post 682120)
Dziękuję wszystkim za dyskusję.

Po wysłuchaniu waszych rad i przemyśleniu, będę szedł w kierunku 690/701. [...]
Problem jest taki, że przejechałem się nowym KTM 690, znaczy z 2019. Muszę przyznać, że robi wrażenie. :drif: Silnik jest bardzo gładki, do tego stopnia, że pozwala zapomnieć, że to tylko 1 cylinder! Na Mitasach E07 rozpędziłem go do 130 na autostradzie i ciagle wibracji na kierownicy nie odnotowałem. [...]
I tu pytanie: ile wachy wozicie na 690/701, żeby dało się np. stany czy inne dalekie strony objechać? Czy te 13,5+5,5 wystarczy czy i tak trzeba będzie targać dodatkowo kanister?

Bardzo rozsądny wybór. KTM 690 od 2019 ma nie tylko aksamitny silnik (dwa wałki wyrównoważające robią robotę) ale także jeszcze lepsze zawieszenie (XPLOR). Na poprzednie niektórzy narzekali, że jest mimo grzebania w ustawieniach, dosyć drewniane.

Na standardowym baku zrobisz spokojnie 300 km (bez wygłupów). Dodanie zbiornika od radegarage da ci minimum 100 km + małą rezerwę. Nie wiem dokąd będziesz jeździł, ale zasięg 400 km to jest naprawdę dużo. Jeżdżę na starym LC4 640 ADV ze zbiornikiem 28 litrów. Spalanie na standardowym gaźniku to 5-6 l/km. Zasięg rzędu 500 km brzmi fajnie, tylko w praktyce i tak tankuje się częściej, bo ktoś z ekipy ma mniejszy zasięg. IMO: jak będziesz wiedział, że jest odcinek bez paliwa (jakaś Mongolia albo środkowa Afryka) to weźmiesz 2x1,5 wachy w buetlach PET i po sprawie :)

Marcin3City 19.05.2020 11:31

Po Maroku jeżdziłem XR 650R , było spoko, przelotowa do 100km/h, zalet w terenie nie trzeba przedstawiać :)

przemo77390 19.05.2020 21:24

Zeby nie zakladac nowego watku. Co powiecie o Beta 4.0 Alp - ponoc tam siedzi stara japonia czyli silnik od DR350SE

Kijo 22.05.2020 18:56

Cytat:

Napisał przemo77390 (Post 682439)
Zeby nie zakladac nowego watku. Co powiecie o Beta 4.0 Alp - ponoc tam siedzi stara japonia czyli silnik od DR350SE

Stary dobry Alp w PL nie znany, albo mało znany. W europie zach. sporo tego jest. Tak jak piszesz siedzi tam stara poczciwa Japonia :) widelec jest ten sam co w TT 600, reszta to włoszczyzna. Co do silnika to nie trzeba chyba nic pisać jak się pamięta o sprawdzaniu poziomu oleju to nie będzie z nim problemu. Jeśli chodzi o sam motocykl to taki mix trialówki z enduro. Dobrze radzi sobie w terenie, ale do sportowego pałowania po torze to już się nie nadaje zawieszenie szybko sprowadzi Cię na ziemię :)

przemo77390 22.05.2020 22:03

Cytat:

Napisał Kijo (Post 682816)
Stary dobry Alp w PL nie znany, albo mało znany. W europie zach. sporo tego jest. Tak jak piszesz siedzi tam stara poczciwa Japonia :) widelec jest ten sam co w TT 600, reszta to włoszczyzna. Co do silnika to nie trzeba chyba nic pisać jak się pamięta o sprawdzaniu poziomu oleju to nie będzie z nim problemu. Jeśli chodzi o sam motocykl to taki mix trialówki z enduro. Dobrze radzi sobie w terenie, ale do sportowego pałowania po torze to już się nie nadaje zawieszenie szybko sprowadzi Cię na ziemię :)

Dzieki

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:44.