Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Kierunek Gruzja przez Bałkany - start koniec kwietnia (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36697)

wojtekk 17.02.2020 09:29

Emku - ja myślałem , że jak piszesz , iż MSZ odradza wyjazdy prawie wszędzie na wschód a wstawiasz , co wstawiasz to jest jakiś ciąg dalszy :) Twoje założenie , że wypisane rejony to cały wschód jest semantycznym nadużyciem :))

Emek 17.02.2020 09:51

Wojtku, może prościej. Żeby dostać się na wschód (na kołach) choćby do takiej Gruzji, która jest bardzo częstym kierunkiem wyprawowym przez Rosję to najprostsza droga wiedzie przez rejony, które MSZ zaleca omijać (wiem bo byłem i nie omijałem, w mojej ocenie jest bezpiecznie).
To samo dotyczy Armenii i Azerbejdżanu. Może ktoś z MSZ mnie oświeci jak się dostać na kołach do Gruzji przez Rosję nie jadąc przez Osetię? Oczywiście można jechać wkoło przez Turcję ale do Turcji też odradzacją jechać w rejony na granicy z Iranem i do Agri przy granicy z Armenią. Mój skrót myślowy opiera się właśnie na tym.

StrzeLuk 17.02.2020 14:46

Cytat:

Napisał maciekrom (Post 668859)
Powiem więcej, ominąć Armenię i pojechać do Baku. Powrót faktycznie zrobiłbym przez Rosję. A start przesunąłbym na maj, jeżeli jest taka możliwość.

Startu nie chcę przesuwać na później. Wolę wolniej jechać "DO" i więcej czasu spędzić na Bałkanach. Czas mam od początku kwietnia ale zanim ruszę to chce się trochę rozjeździć w okół komina no i na 18 kwietnia mam zaplanowany kurs jazdy off. Realnie będę ruszał przed majówką. Oczywiście wszystko zależy od pogody.

Franz 18.02.2020 08:06

Fajne rejony w Balkanach to góry, które w maju
tez wyglądają nieciekawie dla turysty motocyklowego.
Zimno i czesto jeszcze napotkasz śnieg

honda_honda 18.02.2020 09:39

Cytat:

Napisał Franz (Post 669015)
Fajne rejony w Balkanach to góry, które w maju
tez wyglądają nieciekawie dla turysty motocyklowego.
Zimno i czesto jeszcze napotkasz śnieg

Kilka lat temu byłem w Albani w połowie czerwca i choć drogi w górach były przejezdne to wielu miejscach leżał śnieg przy drodze na wysokość ponad 2 metry

StrzeLuk 24.02.2020 11:16

Właśnie dzisiaj wiedziałem filmik jakiegoś blogera, który tydzień temu wrócił z Gruzji. Jeździł terenówką po kraju. Śniegu jak na lekarstwo. Tak naprawdę śnieg leżał w okolicach klasztoru Cminda Sameba ale i tak nie było go dużo. Na drodze do klasztoru jedna 2m zaspa nawianego śniegu. Nie jest źle. Oczywiście może napadać jeszcze ale może i stopnieć. Może jestem optymistą, ale wydaje mi się że przy obecnych zmianach klimatycznych pod koniec maja będzie już ok.

wojtekk 24.02.2020 11:19

Znajomym nie wypalił wyjazd na narty. Śniegu brakło.

Franz 24.02.2020 12:09

1 Załącznik(ów)
Nie mieszkam wysoko w górach
600 mnpm. Na przestrzeni kilkudziesieciu lat
mogę tylko powiedzieć że po ciepłej zimie
bywała śnieżna wiosna . Od marca.. Nie ma reguł
skąd wiatr zawieje . W kazdym razie nie stawialbym na przypadek a pewność
A na Balkanach jestem co roku prawie od 20 laty

Edit. Pomijając coronawirusa mamy już kilka dni wiosny
a ostatni dzien marca..
Temperatura -5"C i śnieg
To to o czym pisakem wcześniej- niestabilnosc w kwietniu .

StrzeLuk 11.04.2020 10:29

No i wygląda na to, że dupa totalna w tym roku z jechania gdziekolwiek poza granicę kraju.

Paru znajomych umocowanych w różnego rodzaju ministerstwach donosi, że granicę otworzą 30 września... :mur: Co prawda nie interesuje mnie kiedy otworzą nasze granice tylko kiedy inne kraje się otworzą a to raczej będzie zsynchronizowane - napewno na terenie UE.

Tak więc plan z Gruzji na wiosnę zmienia się w Maroko na jesień... a w między czasie Tour de Pologne i może ten TET zrobić? :confused:

motomysz 11.04.2020 10:40

W tym roku, Tour de Pologne, będzie wyjątkowo obleganą imprezą. Jeden wielki nieoficjalny rajd!

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:03.