Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Na co patrzec przy zakupie Trans Alpa? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18955)

Dubel 28.08.2013 09:34

Waz od airboxa wiszacy pod silnikiem razem z przelewem gaziorow itd. jest ontam zaslepiony i ta zaslepka lubi se wylatac :D
Pozdro

Radekk 28.08.2013 10:41

Cytat:

Napisał dubel (Post 334496)
Waz od airboxa wiszacy pod silnikiem razem z przelewem gaziorow itd. jest ontam zaslepiony i ta zaslepka lubi se wylatac :D
Pozdro

Muszę to sprawdzić, nie wiedziałem o przypadłości ;). Z jakiego powodu spadnięcie zaślepki powoduje branie oleju?

Borewicz 28.08.2013 10:44

Stare moduły były dwa, potem był jeden, sprawdź przy kostkach czy nie były lutowane, naprawiane. Najlepiej gdy są zabezpieczone przed zgniataniem przez kanapę, u mnie np był wsadzony drewniany kołek, który wystawał na ok pół centymetra i robił robotę :D
Poruszaj kostkami, modułami podczas pracy silnika, obserwuj obrotomierz. Generalnie nic się nie powinno dziać, silnik nie może przerywać.

NaczelnyFilozof 28.08.2013 10:57

Jak nie ma koreczka to olej wydmuchuje i w ten sposób znika :)

nev 28.08.2013 14:53

Cytat:

Napisał piotreklodz
Co do przegrzewania... Trampki są generalnie "zimne", raczej trudno będzie Ci go przy sprzedającym rozgrzać aż do uruchomienia wiatraka.

Obywałem się z dwoma trampkami, oby dwa przez ok. 5 minut chodzenia na jałowych obrotach grzały się do włączenia wiatraka.

TAXL600V 28.08.2013 16:39

Podczas normalnej jazdy w 600tce wentylator się nie załączy, ale wystarczy mały korek, aby wskazówka windowała do góry.

Na postoju również powinien się odpowiednio zagrzać. Próbowałem w ostatnią zimę, bez problemu osiągnął "pełną" temperaturę, mimo niemałego mrozu :)

Grinch 03.01.2014 13:40

Cytat:

Napisał nev (Post 334561)
Obywałem się z dwoma trampkami, oby dwa przez ok. 5 minut chodzenia na jałowych obrotach grzały się do włączenia wiatraka.

No może nie trwa to 5 minut, tylko trochę dłużej, ale ogólnie racja.
Moja "siedemsetka" w trasie się raczej powyżej 90 st nie zagrzeje. Cały czas jest na wyświetlaczu 78 - 86 st, ale na postoju w korku po 40 sekundach jest 103 st, włącza się wentylator - chłodzi do 94 - 96 st i się wyłącza. Jak tylko ruszysz masz znowu 84 - 86 st.

Scorpi 03.01.2014 14:23

Apropo trasalpa to znajomy ma do sprzedania w koszalinie za 8500 z kuframi łądny trampek. przesiadł sie na gs 1200:D
ogłoszenie jest na tablicy
polecam

azure 02.03.2014 17:13

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 334444)
Wg mnie nie została tu napisana jedna z ważniejszych rzeczy do sprawdzenia- luz pomiędzy ramą a korkiem do ustawiania zaworów na pierwszym cylindrze. Wiele trampków powypadkowych ma "zwichrowane" ramy i tego korka nie da się wykręcić.
Branie oleju przez trampki (afryki tez) często bierze się ze zgubienia korka od rurki wychodzącej z airboxu. Po ponownym zaślepieni często jest za puźno i moto bierze oliwę.

Odkopie tę odważną teorię... niestety niczym nie podpartą.
Wyjaśnij proszę co ma brak korka do brania oleju :-)

Dubel 02.03.2014 18:10

Cytat:

Napisał azure (Post 365523)
Odkopie tę odważną teorię... niestety niczym nie podpartą.
Wyjaśnij proszę co ma brak korka do brania oleju :-)

To ja wyjaśnie tą "odważną teorię... niestety niczym nie podpartą"
Gdy korka nie ma dostaje się tamtędy piach, kurz i wszystko inne co nie jest mile widziane w silniku. Jakie to ma skutki pewnie wiesz. Są na forum użuszkodniki które przeżyły takie historię i wiązało się to z remontem silnika.
Pozdro

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:09.