![]() |
Cytat:
|
Kondensują niby wszystkie, ale to kwestia skali.
Są namioty w których kondensacja jest znikoma. Zależy między innymi od wentylacji namiotu jak jest zaprojektowana. Drugim sposobem jest sypialnia która nas oddziela od problemu kondensacji - więc co skapnie, to nie na nas, bo jest powłoka ochronna. Toteż można mówić o namiotach które oddychają (niekoniecznie całą powierzchnią w dwie strony - bo mają dobrze zaprojektowaną wentylacje) i są namioty które nie oddychają a zbierają wilgoć. trzecim problemem jest wilgoć ogólna - że w danych warunkach każdy będzie miał kondensację. Dlatego lubię namioty dwupowłokowe, jako bardziej uniwersalne, albo hamak i tarp. |
To ja sie jeszcze wtrace w temacie czy wozic ze soba namiot ze zlaczona sypialnia z tropikiem, czy wybrac model gdzie sypialnie mozna rozlozyc samodzielnie a tropik narzucic na wierzch...
Sam mam taki namiot jak w pierwszej czesci opisu - nie mozna postawic samej sypialni. Teoretycznie to wygodne, ale z drugiej strony... Kiedy jest bardzo cieplo, np. w Rosji przy Woldze, ukrop i miliony komarow - nie ma nic lepszego nic sama sypialnia i ogladanie gwiazd przez siatke! Ja na nastepny namiot wybieram taka wlasnie konstrukcje. Reasumujac, wedlug mnie idealny namiot na moto (nie zimowy!) to: - lekkosc - mozliwosc postawienia samej sypialni na goraca noc - szybkie rozkladanie - samonosnosc (nie zawsze wieje i nie zawsze jest sie jak latwo wbic) - maskujacy kolor Teraz szukam konkretnego namiotu, dam znac co udalo sie wybrac! |
Zastanawiam się nada takim:
https://pl.aliexpress.com/item/New-F...StoreLevelAB=5 |
Cytat:
|
Miałem kilka produktów naturehike. BDB jakość. Polecam. Sam kupuję od nich namiot
|
Podobno to jest kopią MSR i sprawuje się wyśmienicie i nie przemaka. Jedzie taki do mnie
https://m.aliexpress.com/s/item/3271...etail2pcDetail |
No to trza będzie zamówić :D
|
Cytat:
Jest też wersja "zimowa", czyli sypialnia ma tylko wywietrzniki u góry. Ale na zimę kupiłem taniochę decathlonową, doszyłem fartuchy i jest wypas :D |
Sprawdziłem ten namiot dopiero teraz co pisałem i powiem że jest świetny także kto szuka niech wykupuje
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:45. |