![]() |
Wyjazd przesunięty na 19go. I nie wiadomo czy jeszcze się nie zmieni w międzyczasie.
Liczba uczestników stopniała do jednego. Wychodzi na to że jadę sam. Może ktoś się zdecyduje, bo samemu to chyba nie bardzo mi się chce :) |
My dziś o świcie wróciliśmy z tygodniowego dzidowania po Rumunii :drif::drif::drif::drif::drif:
i powiem szczerze, że ooo.. ja pierdziulę !!!! - to jest istny raj dla wścieklaków :D (porównanie mam tylko z naszymi górami, które mimo, że małe, to potrafią nieźle dać w kość.. :dizzy::vis:). No i się zakochałam totalnie :devil:, i już uczę sie rumuńskiego (w celach komunikacyjnych ofc :)), i wracam tam na przynajmniej 2 tyg w tym roku (ale tylko czysty off na lekkich endurakach), i będę wracać jeszcze nie raz, póki na legalu będzie można po tym rajskim zakątku do woli pomykać :) Jak się wyśpię i ochłonę nieco, to wrzucę jakieś wzdęcia dla zilustrowania ogromu mego uczucia ;) |
Z chęcią poczytam o poleconych regionach. Atakuję Rumujnię we wakacje Afryką, każda informacja cenna :).
|
Jakby tak połaczyć Rumunie i Czarnogóre to trzeba by się naprawde daleko wybrać by znaleść coś czego w tych dwóch pięknych krajach nie ma :drif:
|
Cytat:
ale po 1 lipca, wczesniej niestety nie moge |
Ja mam wolne od 7lipca i chętnie się dołącze gdyby ktoś jechał w tym terminie
|
Plakiet moze wyskoczysz z nami w od 11.06 ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
plakiet rozumiem że chcesz jechać 19 czerwca ? ile dni cię interesuje jestem zainteresowany takim wyjazdem więc proszę o jakiś znak !! termin mi odpowiada
już doczytałem wcześniej interesują cie 2tyg? ja jestem ogranoiczony do 8 dni chyba że wyjazd mógł by być od 16 do 27go |
tysiąc terminów i nie wiem który w końcu wam wypali. Mój plan to wyjazd 20-21-go czerwca. Może uda nam sie jakoś zgrać. Juz nie moge sie doczekac wyjazdu
|
Ucek bede wdzieczny za info dotyczace aktualnych cen, najbardziej oplacalnego sposobu na wymiane pieniedzy, bazy noclegowej, no i oczywiscie polecanych przez Ciebie szlakow przeprawowych (oczywiscie z uwzglednieniem mozliwosci AT :)
|
No no no Ucku, w wolnej chwili sypnij wiadomościami :).
|
Ja też chce znowu do RO :) sprawdzimy co warta mapa RO A.D. 2008 NA GARMINA :drif:
|
Cytat:
|
O Dzięki mistrzu :)
|
Tras wam chłopaki nie podam - my dawaliśmy pełnym hard corem na dzikusa po górach, na azymut i GPSa, więc nie są to drogi na szacowne matrony. Proponuję zbaczać jak najszybciej z głównych dróg i niespiesznie pogubić się po małych wioskach, bo jest tam klimat i warto :)
Dużo dróg szutrowych, często nawierzchnia jest zaniedbana i permanentnie remontują drogi - trzeba się przyzwyczaić. Tirów miliony - kolejny powód, by omijać główne trakty. Dopytajcie dokładnie grupę Uć, bo widzę, ze zrobili więcej Afrykańskich szlaków. ceny wyglądają +/- jak u nas (im dalej od miasta, tym bardziej minus). Np 1l wachy - 3,70coś lei winietka na tydzień na auto - 14 lei znaczek na list - 1 laia małe podstawowe zakupy spożywcze - ok 15 lei najdroższe wino w sklepie - 23 leje Co do bazy noclegowej, to myśmy spali w namiotach na dzikusa (legalnie i za darmo) i to polecam :Thumbs_Up: oraz u górali w tzw pensjonatach (10 ojro + 5 ojro za dwa wypasione posiłki - podobno to jak na ich warunki taniocha i późniejsze obserwacje to potwierdziły). Jak sprawdzałam lokum przy głównej trasie - od 27 do 45 ojro za dwójkę). Co do wymiany, to jakoś nam się nie udało znaleźć oficjalnego miejsca typu bank (w górach trudno trafić na taki) ;) Na granicy można wymienić - kurs, jak to kurs - bez przesady. Wszędzie można ojro wymienić ale warto mieć obie waluty. Wymienialiśmy na stacjach benzynowych, w knajpach, u gospodarzy - kurs +/- 4 leje za 1 ojro. Kartą da się płacić na większych stacjach. Bankomaty są rozmieszczone dość powszechnie i logicznie (jak u nas - im większa wioska, tym większa szansa). Najlepsza opcja wyjazdowa, to biwak na dzikusa z własnymi produktami spożywczymi + kupowanie różnych produktów od gospodarzy (warzywa, owoce, mięsa, jaja, mają przepyszne wina i nalweki :drif:), czasem jakiś wypad do knajpy lub nocleg w domach-pensjonatach (np jak leje, bo leje tam konkretnie..). Ludzie są przyjacielscy i mili (w górach - bardzo mili i bardzo przyjacielscy, na małych wioskach czasem bieda aż piszczy więc nie afiszowaliśmy się z fotografowaniem tej ich biedy, z szacunku do tych ludzi) - generalnie żadnych stresów, pełen komfort. Nie mówią w żadnym języku, więc jakieś podstawowe zwroty by się przydały - nam świetnie wychodziła komunikacja migowo-odgłosowa + pojedyncze słowa z łaciny, francuskiego, włoskiego lub hiszpańskiego. i więcej grzechów nie pamiętam :) |
Czyli jak rozumiem 1 leja to ok. 1zl
Mozesz polecic jakas dobrze zaopatrzona, samoobslugowa siec sklepow? Nie ma problemu z dostepnosci chinskich zupek i pulpetow w sloikach:)? |
Cytat:
</TD></TR></TBODY></TABLE> Można sprawdzić aktualny kurs ojro do leji na stronie Rumuńskiego Banku Narodowego - "uliczny" będzie tylko trochę gorszy. Co do żarełka, to niewiele pomogę.. Jak pisałam - siedzieliśmy w górach, z namiotami i pełnym zaopatrzeniem biwakowym (jechaliśmy 4 x 4 z motocyklami na pakach, więc miejsca na żarcie było aż za dużo), ergo: nie zaliczyliśmy przez cały pobyt większych zakupów - tylko takie małe (typu chleb, mleko, sok), a przede wszystkim kupowaliśmy produkty od lokalesów (mniam-mniam!:Thumbs_Up:). Na pewno mijaliśmy sieciowe supermarkety w większych miastach - w środku nie byłam, ale to nie Trzeci Świat - mają pewnie to, co my :) |
wrzucam garść widoczków
http://www.bikepics.com/members/ucek/dirty-impressions/ |
Cytat:
|
to jak Panowie z tą Rumunia wybiera się ktoś ?
Pytam bo chętnie bym sie dołączył |
ja jestem zainteresowany ale każdemu inny termin odpowiada mi pasuje od 15 czerwca do 27go jest ktoś chętny w tym okresie?
|
Roman napisał:
> Ja mam wolne od 7lipca i chętnie się dołącze gdyby ktoś jechał w tym > terminie A ja mam wolne od początku lipca i kombinuję jakiś wyjazd. Może by razem polecieć? Myślałem o Ukrainie, bo bliżej i wacha tańsza, ale wybredny nie będę :-) Pozdrv! KS |
Wlasnie wrocilim z malej objazdowki. Zaliczone podstawowe p-ty programu: Urdele i Transfogaraska (przejezdna mimo ze wszyscy - wlacznie z policjantem na jej pierwszych km - twierdza ze nie ;)), + Brasov, slynny cmentarz gdzies tam ;), i troche wloczegi po szutrach.
Raz przypieprzyla sie policja o zielona karte wiec warto miec. Paliwo, kursy, ceny tak jak pisal Ucek - nic sie nie zmienilo :D Noclegi na dziko, raz pole namiotowe. Dziewczyny ladne :) http://picasaweb.google.com/wuja80/Rumunia09# Pozdr wuja |
Cytat:
|
Chciałbym kiedyś przejechać drogą wydrążoną w śniegu :). Fajosko!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ile trza kasy na taki wypad 12to dniowy - dwa i pół tysiaka starczy? jak ktos jedzie po 23 czerwca chetnie dołacze
|
Cytat:
|
Wuja, napisz jak było z Transfogarską. Zakładam, że znaki informowały o zamknięciu?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystko zalezy od Ciebie niekturyn wystarczy 800 innym 3 tys zabraknie.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A tak swoją drogą, dwa lata temu jako świeży afrykańczyk czytałem sobie relacje z Waszych wyjazdów i na zdjęciach brylowały AT, a teraz co druga fotka BMW...
Wymowne ;). |
startuję 27-go czerwca,kierunek Słowacja, Węgry, Rumunia na kilka dni, potem ok.5 lipca Bułgaria, wybrzeżem na sam dół, nast. na wschód- Pirin, Riła i na północ kier. Polska.Miały jechać dwie Afry, ale jedna jest jeszcze na Wyspach i pewnie nie zdąży, więc jak ktoś ma ochotę ....Oczywiście namiot,pełen luz i zero zobowiązań, dzidowanie i hard core raczej nie wchodzi w grę....:oldman:
|
Panowie jak ktoś chętny to ja ( z jednym znajomym ) jedziemy do Rumunii. Wyjazd 22 czerwca powrót na początku lipca. Jak by co to mój nr 501 401 167.
|
u mnie też już sie rozjaśniło. Wyjazd zaplanowany na 29 czerwca i powrót na 12 lipca.
Ludzi tyle wyjeżdza że bedzie ciasno w tej Rumuni. Ktoś chętny w tym terminie? |
Cytat:
|
trochę migawek z samego OFF'u :)
tylko uprzedzam, że hard core'ów nie fotografowałam, bo wtedy zaciekle walczę o życie swoje i kolegów, a nie sięgam po aparat ;) - za to jak już podjadę / zjadę te hard core'y, to sobie wyluzowane foty, w pięknych okolicznościach przyrody, strzelam. http://www.pro-motor.pl/index.php/v/...m09/?q=gallery ech... /westchnionko/<WESTCHNIONKO> |
Witam, mam pytanie, czy przejście graniczne Sołotwyno - Sighetu Marmaţiei
to funkcjonuje normalnie ? (przejście Ukraińsko-Rumuńskie) szukałem na forum to nic nie znalazłem na ten temat, a jak guglam to pokazuje że zamknięte w 2008 z powodu zalania.... Pozdrawiam:at: edit Czyżbym zagiął forumową społeczność tym pytaniem ? :D |
UWAGA, potrzebna pomoc w Rumuni. Bratu wysiadl regulator napiecia i pilnie potrzebuje pomocy. Jesli ktos bylby w okolicy lub zna kogos kto moze w tamtym rejonie pomoc to bylbym bardzo wdzieczny. telefon brata to: 502162533, moj telefon to: 509929602.
|
Może będę w sobotę rano w północnej Rumunii. Czy to jakoś może pomóc? W jakim regionie jest Twój brat?
|
Mogę jutro taki regulator wysłać DHLem. jest w banku części
|
Mijamoto jest aktualnie w RO.
|
Masz moze jakis telefon kontaktowy do Mijamoto?
Moj Brat znajduje sie teraz w bukowinie i ma zamiar dojechac do (Saturamy?) dzisiaj. Spalil juz jeden akumulator i ryzykuje z drugim bylelby cokolwiek sie przemieszczac. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:43. |