![]() |
Kiedyś córka mając 16 lat jeździła na dr135 - silnik ten sam. Sprzęgło chodziło leciutko. Jako, że kosz był już zużyty luz na pracującym silniku było trudno znaleźć no i było leciutkie kopnięcie przy wbijaniu jedynki na postoju. Coś tam jeszcze było z tym sprzęgłem, ale chyba jakieś drobiazgi. Pamiętam, że zdejmowałem kapę i robiłem, ale co?
|
Te części na ogół giną jak ktoś wymienia olej i zamiast śruby spustowej odkręca tą od blokady wybieraka.
Oznacz sobie śrubę spustową jak to poskładasz, żeby uniknąć tego samego błędu. Jeżeli chodzi o wciskanie sprzęgła, to tam jest dosyć długa i mocno odstająca klamka i kobieta z małą dłonią może mieć problem, żeby ją złapać za sam koniec i zrobić dłuższą dźwignię. Może pomyśl o regulowanej klamce, żeby ją do manetki przybliżyć? |
Śruba spustowa oleju jest na takim dekielku od dołu, za dekielkiem jest sitko, wystarczy przed zajrzeć do serwisówki, jak widać komuś się nie chciało :)
Krótka klamka dobry pomysł, pytanie czy będzie wciskała sprzęgło do końca taka klamka? W różnych motocyklach działa to inaczej |
1 Załącznik(ów)
Jest ktoś w posiadaniu informacji ile powinna wystawać ta śruba na której jest nakrętka? Niestety w serwisówce brak informacji ...
|
ale to jest śruba regulacyjna pręta wycisku pszęgła jak mniemam.
pewnie ktoś podpowie w oparciu o papier ale ja bym zrobił na zero luzu i odpuścił pół obrotu. ważne jest imo to aby dzwignia wysprzęglika zaczynała skok swój zanim osiągnie kąt prosty z linką sprzęgła i to /co prawda bez dogłębnej znajomości Gienka/ tym właśnie twierdzę, że się to reguluje - aby mimośrod na osi miał możliwość wycisnąć pręt jak najdalej zachowując optymalny kąt dzwigni po drugiej mańce silnika. tak sobie to wyobraziłem. być może szalenie się mylę. |
Obecnie przy poluzowanej lince ma maksa przy klamce i na silniku tego luzu brak, jakikolwiek wciśnięcie klamki powoduje pracę tegoż to "bolca" hah. Nie jestem też pewien czy przy założonym sprzęgle pojawi się luz na klamce? Brak jakichkolwiek info w serwisowce....
|
Ten bolec powinien ? być widoczny przy złożonym sprzęgle? W celu regulacji.
|
Ta śrubką wystaje, gdy jest założony docisk i reguluje się na złożonym sprzęgle. Znalazłem jeden filmik na zagranicznym YT jak gość to regulował, z filmu wynika to ze po prostu ustawił delikatny luz tej śrubki do pręta w środku silnika, a resztę luzu można regulować na lince już.
|
Czyli tak jak napisałem. Składasz sprzęgło, likwidujesz luz prętem do zera i odpuszczasz pół obrotu po czym trzymając srubakiem za pręt dociskasz kontrę.
Nieco źle zadane pytanie bo to ile ma wystawać pręt nie ma takiego znaczenia. Ten luz - ma. |
Cytat:
Zgadza się, źle pytanie zadałem ale nie wiedziałem co i jak 😁 teraz już wiem wszystko i jak m wyglądać 😁 dzięki za pomoc! Sprzęgło już złożone jak należy |
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:59. |