Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=240)
-   -   Jaki wlewacie olej do lag w crf1100l ? (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47626)

Kici 31.07.2025 10:03

Oj Szynszyl Szynszyl, zadawanie pytań i dzielenie się wiedza\doświadczeniami powinna być ceniona na tym forum a nie .... . I właśnie ten wątek po to jest żeby każdy nie musiał sam budować laboratorium chociaż pewnie właśnie zadający te pytania by tak zrobili, ale czasu i pieniędzy na to nie maja.

szynszyll 31.07.2025 10:19

Kici, Honda napisala: olej 10W. co wiecej oczekujesz? ktos sie jakas wiedza podzielil bo nie zauwazylem? czujesz marke oleju w lagach? OK. ja nie. dobrze jest gdy olej ma wlasciwa specyfikacje i jest go odpowiednia ilosc i jest na czas wymieniany. co mozna napisac wiecej w sprawie oleju do lag takich jak te w CRF1100? wiekszosc tego co jezdzi po drogach nie spelnia w/w warunkow. gdyby Honda wymagala czegos wiecej niz 10W to by to napisala. spotykam instrukcje gdzie producent pisze jasno: marka + model oleju. tu tego nie ma.

Kici 31.07.2025 10:35

Oczywiście że oczekuje więcej szczegółów czym te oleje mogą sie różnic w zależności od marki.

Syncronizator ladnie doszukał sie roznic i to rozpisał
Jarczoq także wniósł do dyskusji swoje doświadczenia.

Ja jestem tym zainteresowany czasem w lagach wymieniam olej i chciałbym bardziej świadomie wybrać producenta i wiedzieć na co patrzeć.

Melon 31.07.2025 10:44

2 Załącznik(ów)
Yamaha podaje dokładnie który olej a Honda? Ten lałem do FJR1300

Emek 31.07.2025 10:47

Honda też.
https://a.assecobs.com/_img/mcs/fd4e...ieszen-10w.png

Jarczoq 31.07.2025 20:20

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał szynszyll (Post 884671)
proponuje zalozyc przy garazu male laboratorium i testowac. paliwo przed tankowaniem rowniez. a no i zarowki. codziennie. jak w betoniarni czy urobek trzyma zadana klase :Thumbs_Up:

Ej Jurek nie bądź złośliwy. Dlatego pisałem, że producent jest najważniejszy, bo to on gwarantuje nie tylko jakość, ale jej utrzymanie. Na przestrzeni lat wyrobiłem sobie zdanie na temat iluś producentów i jak do tej pory wiem czego nie kupować. Tego nie wyczytasz w karcie technicznej produktu.

pałeł 31.07.2025 21:39

kiwi sie kiedyś wypowiedział na temat olei silnikowych

oleje do zawieszania tez to pewnie dotyczy :D

szynszyll 01.08.2025 05:58

ja sie nie robie zlosliwy, ale uwazam, ze temat tak blachy jak olej w lagach do crf1100 nie wymaga doktoratow. jezeli honda napisala w instrukcji: honda zaleca produkty honda + nalej olej 10w w ilosci takiej to a takiej to jest to jasne. a kto dla hondy te oleje robi to juz inna sprawa.

osobna kwestia jest wyczynowy sport motorowy i tu chylę czola przed specjalistami od konstrukcji i strojenia zawieszen, gdzie temperatura powietrza, specyfika trasy i milion innych spraw ma znaczenie i trzeba byc wysokiej klasy specjalista z wieloletnim doswiadczeniem by robic to dobrze.

Jarczoq 01.08.2025 20:10

OKi Juras - wolę Cię wkurzonego niż złośliwego.
Ten prześmiewca z filmiku hyba za bardzo nie ma pojęcia o smarowidłach skoro leje Millers-a - gówno porównywalne z lidlowym. Raz dostałem do testów. Zlałem po 500 km bo na ciepłym łomot był niewiarygodny. Podobna sytuacja, jak z Magnatec. Parę lat temu głośno było na kilku forach o fork-u z C. Widelce chodziły tępo, jak ktoś pojeździł dłużej, to dużo ucieru. Wiem, bo robiłem takie widelce.

pałeł 01.08.2025 21:36

polecam ci filmik z kofekcji fuchsa z Gliwic

produkty do oleju dostarczają rafinerie i pewnie to ta z jedliczy :) akurat ucięli ta informacje ale w polsce to chyba tylko tam robią oliwe, reszta to dodatki według receptury i potem do butelek. Dodatki tez produkt z rafineri :D bo przecież nie z piekarni konkluzja z filmu jest pod koniec jak mówi ile innej nalepki idzie przez fabryke :D

a Kiwi ciekawa postać z motorsportu i z duża doza fajnego opowiadania
jakieś tam pucharki zbiera, jakaś hamownie ma, cos tam w sterowniku podłubie

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:08.