Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Kolej Transsyberyjska a motocykl (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=26799)

Fihu 01.11.2018 17:44

Osobiście chyba wolałbym ciągnąć w grugą stronę koleją

Rojek 01.11.2018 17:52

Cytat:

Napisał Sylwek_76 (Post 609135)
Rojek;
w Kazachstanie to i nawet ja z Elką jechałem ciapągiem. Ale transsyberyjska to coś inkszego.

Fihu, zapytaj strażaka. Nieczęsto tu bywa, ale coś wie. A gdybyś miał problem, daj znać, zaradzimy z tym kontaktem.

Fakt :D Skojarzyło mi się z Maurosso i jakoś tak bezwiednie napisałem ;)

Franz 01.11.2018 18:47

Cytat:

Napisał Mallory (Post 609169)
Chyba niewiele wniosę do tematu, ale też się tym interesuję - mam pomysł na Mongolię (2019, 20120???), ale tak żeby uniknąć jazdy "fte i wefte" po tej samej drodze przez Rosję. Wtedy pojawia się oczywisty pomysł na trasę Moskwa-Irkuck koleją.
Wykonałem dwa telefony do polskich firm, które organizują wyjazdy koleją transsyberyjską... niestety w kwestii motocykli niewiele wiedzą - odesłały mnie gdzie indziej.
Znam też jednego fajnego gościa z Nowosybirska i zobaczę może on się czegoś dowie na miejscu...

W 2019 czerwiec - grupa z At leci samolotem pod Mongolie a Mirmil ciągnie zaprzegiem
motocykle. Ne trzeba koleją. Temat założony przez Emka w dziale podróży.Zerknij może Cię zainteresuje

sebol 01.11.2018 18:54

Dodam 5 groszy od siebie. Jeśli ktoś ma czas, by choć w jedną stronę zrobić trasę na kołach, to polecam zrobić powrót do domu, a pociągiem do Irkucka. Jadąc na zachód dnia nam przybywa i spokojnie można zrobić pod 1k km dziennie bez jakiegoś super zmęczenia. Sama droga przez Rosję dupy nie urywa, ale myślę, że raz (jeśli ktoś jeszcze nie jechał) warto to zrobić i jest też z tego jakaś satysfakcja.

Tank 01.11.2018 19:04

Popieram. Taki rodzaj easyrajderki., tylko klimaty nam blizsze kulturowo. :)

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Mallory 01.11.2018 20:33

Cytat:

Napisał Franz (Post 609280)
W 2019 czerwiec - grupa z At leci samolotem pod Mongolie a Mirmil ciągnie zaprzegiem
motocykle. Ne trzeba koleją. Temat założony przez Emka w dziale podróży.Zerknij może Cię zainteresuje

Dzięki, widziałem. Ale u mnie raczej 2020 chociaż jeszcze pewne nie jest. Do tego chcę mieć wyprawę moto-kolejową ... właśnie koleją transsyberyjską żeby się przejechać... fajnie to można połączyć z Mongolią.

Cytat:

Napisał Fihu (Post 609270)
Osobiście chyba wolałbym ciągnąć w grugą stronę koleją

Cytat:

Napisał sebol (Post 609283)
Dodam 5 groszy od siebie. Jeśli ktoś ma czas, by choć w jedną stronę zrobić trasę na kołach, to polecam zrobić powrót do domu, a pociągiem do Irkucka. Jadąc na zachód dnia nam przybywa i spokojnie można zrobić pod 1k km dziennie bez jakiegoś super zmęczenia.

Fihu właśnie. Z dwóch powodów wolę jechać w tamtą stronę koleją. Jeden z powodów to ten co podał Sebol (jest to faktycznie odczuwalne) a drugi powód jest organizacyjny. Jakby nie patrzeć jest problem z Koleją TransSib i motocyklami więc wolałbym najpierw zaklepać wszystko i w miarę przewidywalnie zajechać do Moskwy a potem wysiąść w Irkucku i reszta zależałaby ode mnie - Bajkał, Mongolia i powrót, który może się skomplikować, ale mnie nie będą cisnęły terminy kolei już. Ciężko chyba będzie zorganizować z góry wszystko tak, że uda się wyliczyć jak długo pojadę do Mongolii, ile tam spędzę, czy coś się nie wydarzy... i albo będzie się w niedoczasie co do terminu odjazdu, albo będzie mnóstwo dni zapasu.
Gdybym chciał wracać koleją, to wybrałbym opcję "na pałę" jadę tam bez żadnego bukowania biletów itd...itp... a po dojeździe próbuję załatwić...jak się nie uda na rozsądnych warunkach to na moto i powrót na kółkach (gdzieś czytałem relację, że właśnie się nie udało i jeden na kółkach wracał).

davidoff24 01.11.2018 21:59

Mallory jedziesz sam czy zabierasz kogos chetnego.. I ile liczysz czasu na podróż.. Choć podobno szczęśliwi czasu ni liczą...

Mallory 02.11.2018 07:27

Cytat:

Napisał davidoff24 (Post 609312)
Mallory jedziesz sam czy zabierasz kogos chetnego.. I ile liczysz czasu na podróż.. Choć podobno szczęśliwi czasu ni liczą...

Na razie grupy zorganizowanej brak bo to ciągle pomysł. Czasu - tu już kilka pomysłów miałem w zależności od opcji w Mongolii - ale raczej będzie dłuuugooo i wiza zwykła miesięczna rosyjska może nie wystarczyć.

pawel_kielce 02.11.2018 08:24

W tamtym roku w sierpniu rozpytywałem nieco jadąc transsybem. W pociągu (prowadnik) mówił że w składzie pasażerskim absolutnie, ale składem towarowym ale owszem, a najlepiej bym się do naczalstwa kolei udał. Duża centrala kolei (dla całego regionu) znajduje się w Irkucku. Miałem trochę czasu - poszedłem. Zdziwieni mocno że sam pytam...a nie kombinuję przez miejscowych. Z tego co się wtedy dowiedziałem w kolejach - mnie interesowało dowiezienie motocykla do Chabarowska, powrót na kołach - składem towarowym jak najbardziej jest to możliwe. Tyle że wyraźnie zniechęcali mnie do próby samodzielnego załatwiania. Taka zwykła gadka o masie dokumentów, trudnościach itp. Kwota o której była rozmowa to ok 600-700$ - ale "może coś nieoczekiwanie dojść jeśli czegoś zabraknie". Przy okazji wskazano ludzi którzy się tym zajmują. Nie pytałem, już mi się czas kończył.
Myślę że technicznie, nie będzie problemu z nadaniem moto z Moskwy, kwestia kosztów...

A...pytałem o paczkę (moto) 200 kg.

ktm 02.11.2018 08:42

Jest jeszcze jeden człowiek , który może pomóc. Kiedyś udzielał się na forum, teraz komercyjnie zajmuje się organizacją syberyjskich wycieczek.
https://www.irkuck.pl/kontakt

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:33.