Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Patent na kosz ! by Wiesiek (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=19488)

ural2 14.11.2013 15:50

Cytat:

Napisał dubel (Post 347451)
Faktycznie to ja nie doczytalem pytania :o
Pozdro

Lekcja z czytania ze zrozumieniem zakończona :umowa:
Teraz proszę o odpowiedź na pytanie.

Scorpi 14.11.2013 19:35

znajomy odchudza koła zamachowe i przerabia dwumasy na zwykłe i zamiast nitów zawsze stosuje śrubki 12 klasy gatunkowej poskrecane wszystko na mocny loctite. Takie połączenie jest napewno mocniejsze niz jaki kolwek nit z tego wzgledu że nity stosuje sie bo są tanie i szybie w montazu ale niestety miekkie zeby dały sie rozklepać aśrubki to twarde i lepsze rozwiazanie. Kolejnym plusem jest mozliwośc demontazu w razie potrzeby.

blackcock84 14.11.2013 21:57

Nity były z tego samego materiału co "grzybki" tyle, że nie zahartowane. Ale i tak ciężko było je rozklepać. Grzybki mierzyliśmy indywidualnie do każdej sprężynki oddzielnie. W rzeczywistości wyszło tak, że trzy miały jeden wymiar, trzy miały drugi. Różnica między nimi była niewielka ok 0,1mm. Konkretnych rozmiarów nie podam bo nie pamiętam ale i tak nikomu nic to nie da. Wydaje mi się, że w każdym przypadku będą inne. Należy zwrócić uwagę nie tylko na sprężynki, ale też na stan w jakim są gniazda. Tak by "grzybek" niwelował możliwie najlepiej luz. Zgadzam się, że śrubki są praktyczniejsze ale, koleś robił mi nity w cenie wiec co tam. Jest ok.

pałeł 14.11.2013 22:25

Cytat:

Napisał Scorpi (Post 347497)
znajomy odchudza koła zamachowe i przerabia dwumasy na zwykłe i zamiast nitów zawsze stosuje śrubki 12 klasy gatunkowej poskrecane wszystko na mocny loctite. Takie połączenie jest napewno mocniejsze niz jaki kolwek nit z tego wzgledu że nity stosuje sie bo są tanie i szybie w montazu ale niestety miekkie zeby dały sie rozklepać aśrubki to twarde i lepsze rozwiazanie. Kolejnym plusem jest mozliwośc demontazu w razie potrzeby.

pan się myli :)
połączenie śrubowe żeby miało podobna wytrzymałość do nita musi być na śrubach ciasno pasowanych tzn bez luzów nawet suwliwie być nie może :) do tego musi być naprawdę mocno skręcone:umowa:

Trochę się kiedyś na nitowałem, 12mm nit zakuwa się młotem 3kg na dwa strzały na ciepło trza mieć parę w łapach bo większość z nas robiła taki nit na 3 strzały. A 8 godzin nikt był wstanie machając młotem wytrzymać :)

Tyle z praktyki po resztę zapraszam do skryptów z konstrukcji maszyn ::umowa:

blackcock84 14.11.2013 23:38

pierwszego nita zakuwaliśmy 30 min :mur: :vis:

Mhv 15.11.2013 07:50

Nie do końca. Nit głównie na ścinanie pracuje (i tarcie powierzchni) a śruba na rozciąganie. To główna różnica ale są też inne, w samolotach (tych latających) całe poszycia są nitowane bo to połączenie zapewnia minimalną możliwość ruchu.
3kg młot to nie tak dużo bo trzeba odkształcić złącznik. Przedłużki i przykręcanie śruby M12 odpowiednim momentem to też niemała siła rozciągająca rdzeń - i to statyczna.

Lepi 15.11.2013 07:55

Żadna śruba nie zastąpi połączenia nitowego, zwłaszcza zakuwanego na gorąco. Ale to są po prostu inne rodzaje połączeń i nie zawsze można je traktować zamiennie.

Mhv 15.11.2013 11:21

Dokładnie, krótko i na temat.

ural2 17.11.2013 12:42

Czy takie nity można utoczyć z utwardzanej śruby np 8.8? A może jeszcze twardsza powinna być?

igi 18.11.2013 08:51

Nity nie mogą, a w każdym razie nie powinny być robione z twardej stali, bo zakuwając można naruszyć ich strukturę i osłabić, nie mówiąc o tym, ze może się rozklepać na wierzchu a w środku będzie luz bo nie napęcznieje. Nity produkuje się ze specjalnej stali która się poddaje rozpęcznianiu przy nitowaniu dlatego kasuje wszelki luz w otworze. Ja nity do sprzęgła w afrze robiłem z większych nitów które stoczyłem do wymiaru pasującego.

więcej informacji o wymianie i recyklingu sprzęgła tutaj

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:51.