Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Wtrysk i 800ccm (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1549)

QrczaQ 16.09.2008 22:31

Cytat:

Napisał hero (Post 23489)
Cała filozofia i uroda królowej na tym polega , że nie ma jakiegoś wtrysku tylko Gaźnik i tyle . Miłego naprawiania usprawnień na rowie.
Ludzie pomóżcie wytłumaczyć im , że nie tędy droga i błądzą w ciemnościach.
Koniec transmisji.
Idę się napić bo mnie znów sprowokowali!!!
OJ!

Co wy sie tych wtryskow tak boicie. Chyba technologia w krzaki nie idzie! Spala mniej, rowniejsza krzywa ma. No i po co w gazniku grzebac jak mozna wtryskue nie dotykac?

hubert 17.09.2008 07:41

Marketingowców czy księgowych ?

motormaniak 17.09.2008 09:04

oglądałem tłoki od Afryczki i stwierdzam że podeszły by te od XR 400 . Wysokość pasuje, średnica większa- duży wybór nie drogich wiseco. Na 800 cmm tuleja by wydała , na więcej trzeba by tulejować - ostatnio jak coś takiego robiłem w 4t kosztowało to 250 zł od cylindra. Większa pojemność - stopień sprężania wzrośnie automatycznie - myśle że więcej nie ma co sprężać.
W amatorskim "rasowaniu" afryki we wtrysk bym sie nie pchał - bo to kłopotliwe i drogie , ale............
Uważam że wtrysków również nie ma co sie bać - wbrew pozorom nie jest to jakieś bardzo skomplikowane urządzenie. I bardzo niezawodne. Awarie układów wtryskowych w samochodach beznzynowych są sporadyczne, to gaźniki były zawsze najsłabszym ogniwem..
Oczywiscie w tym przypadku mam na myśli przemontowanie istniejącego już wtrysku z podobnego silnika Transalpa.

Co do bezkresnej wiary w cudowną mądrość inżynierów japońskich - im również zdarzają sie spore wpadki konstrukcyjne i rzeczy które "mniej sie udały" a niektóre rzeczy tak spiedolili że .......... szkod agadać. Pozatym nasze motocykle to masówka więc ze względu na skale produkcji i koszty wykonania na pewne rzeczy przymyka sie oko. To dlatego w odlewie głowicy w kanałach ssących jest karb odlewniczy ( nie szlifowany w fabryce tylko pozostawiony) - co ciekawe w mojej rd03 nierówność była znacznie większa, to dlatego gniazda zaworów mają ostre kanty wewnątrz kanałów ssących i wydechowych itd. Takie rzeczy są pochodną seryjnej produkcji i minimalizacji kosztów, oraz tego że Afryka ma już swoje lata - ostatnio wyprodukowane egzemlarze z 2002 roku zeszły z tych samych form co te z roku 1990.

Ja raczej zadaje sobie inne pytanie : czy lepiej przerabiać afryke, ładować kase w silnik, zawieszenia, czy lepiej za te kase kupić sobie inny motong lub drugi stanowiący uzupełnienie do afryczki. Ja poszedłem tą drugą ścieżką.

JareG 17.09.2008 09:29

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 23945)
(..)
Ja raczej zadaje sobie inne pytanie : czy lepiej przerabiać afryke, ładować kase w silnik, zawieszenia, czy lepiej za te kase kupić sobie inny motong lub drugi stanowiący uzupełnienie do afryczki. Ja poszedłem tą drugą ścieżką.

Dokladnie :Thumbs_Up:

puntek 17.09.2008 09:41

Cytat:

Napisał JareG (Post 23948)
Dokladnie :Thumbs_Up:

no tak ale są tacy co się łokrutnie przywiązują do swoich AT... i nie przemówisz do rozsądku ...

Na wymianę motonga kasy trzeba na raz więcej mieć- choć w bilansie wydatkowanie po kolei małych sum w końcu dobije do kasy nowego :)

motormaniak 17.09.2008 12:07

Ja zrobiłem sobie podliczenie co bym chciał zrobić- po taniości , bez szaleństw :
Zawieszenie przód z zaciskami np KTM LC4 Adv 1500 zł
Koło przednie z Tarczą 400
Amortyzator tylny Ochlins 400
Tłoki XR 400 900
Szlif cylindrów – rozwiert 150
Szlifowanie gniazd zaworowych i spasowanie zaworów ok 300 zł
Nowe zawory na wydech 200
Nowe sprężyny sprzęgłowe 50
Nowe uszczelki 300 zł
Razem: 4 200
Do tego dojdą pewnie inne rzeczy w silniku co wyjdzie po rozebraniu typu łańcuchy rozrządu i ich ślizgacze 2x200 + 4x150 zł = 1000 zł
wałek zdawczy skrzyni biegów 650 zł
tulejka kosza sprzegłowego 200
lańcuszek pompy oleju 180 zł
I co tam jeszcze wyjdzie....
Niestety wzmacniając silnik musimy wymienić wszelkie elementy ktre wykazują zużycie - w oryginale polatały by jeszcze 100 000 , ale po wzmocnieniu silnika mogą być źródłem awarii..... Dlatego wg mnie nie ma co sie dotykac do silnika nie planując grubszej inwestycji....

Razem po dodaniu 6230
Dalej ide na całość:
opony 500
Akcesoryjne owiewki 2000
Inny zbiornik 2000
Inna kanapa 350
Obręcz 18 cali na tył 300
Kierownica o zmiennym przekroju 300
Szersze podnużki 200
Lekki wydech tytanowy 1500
itd.

Jak bym miał od cholery kasy to bym sie pobawił dla samej przyjemności tworzenia czegoś nowego..............

JareG 17.09.2008 12:26

Cytat:

Napisał puntek (Post 23951)
no tak ale są tacy co się łokrutnie przywiązują do swoich AT... i nie przemówisz do rozsądku ...
Na wymianę motonga kasy trzeba na raz więcej mieć- choć w bilansie wydatkowanie po kolei małych sum w końcu dobije do kasy nowego :)

Ale ja nie mialem na mysli WYMIANY, tylko DOKUPIENIE kolejnego :)
Co do kumulacji malych sum to IMO nie masz racji - z mojego doswiadczenia mercedesowego wynika, ze ten sposob ZAWSZE jest drozszy, i na dodatek czesto nie jest tak jak byc powinno.. wiec lepiej od razu inwestowac kasiore w dobry egzemplarz. O ile te kasiore sie ma oczywiscie - bo jak nie, to faktycznie pozostaje metoda malych kroczkow..

A ze do AT mozna sie przywiazac, to wiem po sobie :D:Thumbs_Up:

PUFF 17.09.2008 13:56

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 23945)
Większa pojemność - stopień sprężania wzrośnie automatycznie - myśle że więcej nie ma co sprężać.

Nie bardzo rozumiem w jaki sposob wzrosnie stopien sprezania, jesli tloki maja ta sama wysokosc ??

motormaniak 17.09.2008 14:10

Cytat:

Napisał PUFF (Post 23975)
Nie bardzo rozumiem w jaki sposob wzrosnie stopien sprezania, jesli tloki maja ta sama wysokosc ??

Jezeli zwiększasz pojemność silnika do 800 czy 850 a głowice zostawiasz w spokoju - mają tą samą pojemność to zwiększasz stopien sprężania. To dlatego zakładajac większe tłoki do silników a chcąc zachowac stopień sprężania daje sie grubsze uszczelki pod głowice (rzadziej pod cylinder).

Z wzoru stopień sprężania= (pojemność cylindra+ pojemność głowicy)/ pojemność głowicy

QrczaQ 17.09.2008 21:01

Cytat:

Napisał PUFF (Post 23975)

PUFF pala, siadaj!
http://images.inmagine.com/img/image.../izs002021.jpg

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:33.