Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

MrWaski 03.08.2025 17:25

A to coś na pewno jest dokładne?
U Kitajców do nabycia za 100 zł...

szynszyll 03.08.2025 18:13

oczywiscie. u Kitajców wszystko jest dokładne - już dawno przeciez przescigneli swiat zachodni w kazdej dziedzinie zycia od metrologii zaczynajac na cukiernictwie konczac
a na serio: zamocowac i raz dokladnie wycechowac fizycznym obciazeniem na dzwigni nanoszac konieczne korekty w postaci funkcji na przyklad

dawid8210 03.08.2025 18:13

Mam taką kostkę. Prócz niej dwa tradycyjne klucze. Gdy porownywałem klucze z kostką okazało się, że z dużym kluczem jest pokrycie, a mały ma odchyłki zbyt duże. Sprawdzałem dodatkowo za pomocą dzwigni i ciężarków.

szynszyll 03.08.2025 19:06

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 884887)
Mam taką kostkę. Prócz niej dwa tradycyjne klucze. Gdy porownywałem klucze z kostką okazało się, że z dużym kluczem jest pokrycie, a mały ma odchyłki zbyt duże. Sprawdzałem dodatkowo za pomocą dzwigni i ciężarków.

i jak wyszly testy z obciazeniem ciezar/dzwignia?

dawid8210 03.08.2025 19:53

Robiłem to Jurku ze dwa lata temu. Jaką dźwignie i ciężar dałem to już nie pamiętam, ale kostka pokrywała się z tym co miała pokazać.

szynszyll 03.08.2025 20:04

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 884899)
Robiłem to Jurku ze dwa lata temu. Jaką dźwignie i ciężar dałem to już nie pamiętam, ale kostka pokrywała się z tym co miała pokazać.

rozwazalem uzycie takiej kostki ale czesto kluczowe jest to czy nasadka z dynametrykiem zmiesci sie w niewielka przestrzen pomiedzy srubunkiem a na przyklad rama :(

Dzieju 04.08.2025 06:14

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 884887)

No właśnie i te parametry stają się kluczowe w tych kluczach.
Kupowanie i kręcenie w ciemno może się kiepsko skończyć a moda na używanie dynamometryków jest. No dobra czasem jest po prostu niezbędna.
Czyli po kupnie trzeba po prostu sprawdzić czy te siły są prawidłowe , to co płacę za kawałek metalu który może nie działać lub robi co chce?
A miało być tak pięknie.
Pytanie o kostkę , czy po iluś kręceniach czy czasie może się rozkalibrować , i potem inną kostką trzeba sprawdzać?
Szynszyll podpowiadasz testy naturalne , obciążeniowe tylko że to trudne by sprawdzić każdą kreskę na podziałce.
Można orientacyjne ale i tak nie będzie idealnie, a po coś się te klucze kupuje , żeby było równo.

Dubel 04.08.2025 08:31

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 884919)
No właśnie i te parametry stają się kluczowe w tych kluczach.
Kupowanie i kręcenie w ciemno może się kiepsko skończyć a moda na używanie dynamometryków jest. No dobra czasem jest po prostu niezbędna.
Czyli po kupnie trzeba po prostu sprawdzić czy te siły są prawidłowe , to co płacę za kawałek metalu który może nie działać lub robi co chce?
A miało być tak pięknie.
Pytanie o kostkę , czy po iluś kręceniach czy czasie może się rozkalibrować , i potem inną kostką trzeba sprawdzać?
Szynszyll podpowiadasz testy naturalne , obciążeniowe tylko że to trudne by sprawdzić każdą kreskę na podziałce.
Można orientacyjne ale i tak nie będzie idealnie, a po coś się te klucze kupuje , żeby było równo.

Kup markowy z certyfikatem i po problemie, sprawa druga klucz powinien byc certyfikowany raz na rok lub po X uzyciach

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:03.