Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   DCT nie zmienia biegów. (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37625)

sebol 25.08.2023 15:23

Silniczek sprawdzony. Szczotki długie, czysto, bez opiłków i pyłu.
Jakieś inne pomysły ?

lukasz_vip 25.08.2023 15:31

Cytat:

Napisał sebol (Post 827000)
Odgrzeję temat, bo może ktoś miał i poradził sobie z problemem (ex1 taki przypadek już w tym wątku opisywał, ale sobie nie poradził).

Sprawa dotyczy skrzyni DCT w Hondzie NC700X. W trybie S przy wyższych obrotach np. 4,5 K i prędkości 140 km/h na piątym biegu nie można przełączyć na 6 bieg. Trzeba zwolnić do 120 km/h oczywiście spadają też obroty i wówczas wbijemy przełącznikiem 6 bieg (ten schemat dotyczy też niższych biegów ). Jeśli jedziemy na 6 biegu i chcemy zredukować przed wyprzedzeniem też musimy zwolnić i obniżyć obroty.

W Hondzie w Poznaniu wykasowali błędy, ale nic to nie dało. Był robiony reset skrzyni i efekt nadal taki sam.

Może to przypadek, ale jakoś problem ten wyszedł po wymianie napędu. Zębatki mają taką samą ilość zębów jak przed wymianą. W serwisie u Karlika powiedzieli, że nie ma to raczej wpływu i nie jest to przyczyną.

Może podpowiecie jakiś warsztat, który zna się na tych skrzyniach, albo macie swoją diagnozę ?

Koleżanka ma to samo w swoim NC. Dzisiaj mi o tym opowiedziała. Jakaś przypadłoś chyba tego modelu. Dokładnie powiedziała, że musi zredukować do 4 aby potem moto wbiło 6.

sebol 25.08.2023 17:54

Koleżanka próbowała coś z tym zrobić ?

lukasz_vip 25.08.2023 18:12

Na tą chwilę nie.

Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka

sebol 25.08.2023 20:22

Cytat:

Napisał Africa Tigg (Post 827168)
Mam zrobione ponad 60 tyś. z DCT i tylko dwie rzeczy mogą powodować problemy z biegami - słaby akumulator lub zabrudzony opiłkami silniczek zmiany biegów, który znajduje się po lewej stronie.
Jak wyeliminujesz te dwa powody , to skrzynia będzie działać na bank.

Akumulator jest nowy, a silniczek czysty.

skibol83 16.03.2025 18:36

Dołączam się do problemu
PACJENT:
1100 AS, DCT, 2020 rok, 21tys przebiegu
W piątek kupiłem motorek od handlarza, dziś chciałem się trochę przejechać. Na początku wszystko było ok, ale dziwnie te biegi zmieniał. Szarpał, itp itd, jak już się rozgrzał to nawet nie było słychać zmian biegów dopiero na wyświetlaczu było widac który już jest bieg. Po około 20-25km wyjechałem od rodziców i wtedy się zaczęło doszedł chyba do 3 biegu, zaświecił cie "check engine", na w miejscu gdzie widać zapięty bieg "-", do siebie 10km przyjechałem na jednym biegu, żadnej reakcji na zmianę... NIC, w instrukcji wyczytałem że po zgaszeniu trzeba go ruszyć kawałek, przekręciłem zapłon, słuchać było że zbil biegi i wyświetliło się N, przejechałem się kontrolnie po podwórku i doszedł do 3 biegu i znów to samo.....
Czy będzie to wina tego silniczka krokowego?
Oficjalnie moto ma 20 tys a ile w rzeczywistości to cholera wie, też nie wiem ile stał w komisie...
Proszę o podpowiedź zanim coś będę ruszał temat że sprzedawca.

Melon 16.03.2025 20:45

Na manualu takie same objawy ? Z ciekawości rozbierałem silnik od zmiany biegów tam nie ma co się zepsuć, chyba że szczotki się skończą.

skibol83 16.03.2025 20:50

Mój to automat, w manualu to nie ma co się popsuć, 95% przypadków to właśnie szczotki w tym silniku od zmiany biegów, ciekaw jestem czy w moim przypadku jest to samo.

ramires 16.03.2025 20:54

Cytat:

Napisał skibol83 (Post 874436)
Dołączam się do problemu
PACJENT:
1100 AS, DCT, 2020 rok, 21tys przebiegu
W piątek kupiłem motorek od handlarza, dziś chciałem się trochę przejechać. Na początku wszystko było ok, ale dziwnie te biegi zmieniał. Szarpał, itp itd, jak już się rozgrzał to nawet nie było słychać zmian biegów dopiero na wyświetlaczu było widac który już jest bieg. Po około 20-25km wyjechałem od rodziców i wtedy się zaczęło doszedł chyba do 3 biegu, zaświecił cie "check engine", na w miejscu gdzie widać zapięty bieg "-", do siebie 10km przyjechałem na jednym biegu, żadnej reakcji na zmianę... NIC, w instrukcji wyczytałem że po zgaszeniu trzeba go ruszyć kawałek, przekręciłem zapłon, słuchać było że zbil biegi i wyświetliło się N, przejechałem się kontrolnie po podwórku i doszedł do 3 biegu i znów to samo.....
Czy będzie to wina tego silniczka krokowego?
Oficjalnie moto ma 20 tys a ile w rzeczywistości to cholera wie, też nie wiem ile stał w komisie...
Proszę o podpowiedź zanim coś będę ruszał temat że sprzedawca.

Wiem, że to nie to samo moto, ale też DCT.
Miałem na serwisie NC700 z DCT i podobne miałem objawy.
Szczególnie, że występowały one losowo i mało kiedy można było wywołać ten błąd.
Problemem był jeden (środkowy akurat u mnie) solenoid w skrzyni. Błędy były zawsze na nieparzystych biegach (wrzucaniu na nieparzysty).

Tyle, że u mnie po zgaszeniu silnika i włączeniu go na nowo problem ustępował - do kolejnego, który czasem występował po 500km a czasem po 1500km.

Po wymianie solenoidu, ogólnie przeglądzie skrzyni problem zniknął zupełnie.

skibol83 16.03.2025 21:03

U mnie dochodzi do 2-3 biegu, czasem zostanie na 3 a czasem zejdzie na 2 i dalej kaplica

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:48.