![]() |
Cytat:
Ciekawe czy jednostkowy przypadek czy ogólna tendencja... Jeśli nie filtron to co? Purflux, Mann, Knecht? Pozdrawiam zimny |
Dzieju właśnie o ten zawór się pytałem, zawór zwrotny co by olej się nie cofał. Purflux robi fabryczne dla wielu marek np. dla Hondy ale czy wszystkie z zaworem zwrotnym to nie wiem, gdzieś nie mogę znaleźć tego co sekcję robiłem nie wspominając o ilości czynnika filtracyjnego którego w Purfluxe nie brakuje. Zawór przelewowy [ciśnienie otwarcia] ten od zatkania filtra jest podobno pod konkretny silnik i o tym nic nie mogę znaleźć
|
Tak wygląda filtr wyjęty z KTM1290 po 6500 firmy Champion, nie jest dobrze
P.S. Tu można dobrać filtry do swojej puszki ,a czy jest taki katalog do motoru nie wiem https://www.purfluxgroupcatalog.com/...ue=PFX&lang=PL |
Cytat:
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka |
Może inaczej zapytam, widział ktoś specyfikację filtra oleju lub auta/motocykla z podanym ciśnieniem otwarcia zaworu przelewowego/obejściowego ? Nic mi nie wyskakuje
|
Moim zdaniem to się ma olej nie przelewać przez ten filtr. Po to jest ten gumowy kołnierz.
A po drugie to Zawór obejściowy ma się uchylać ok 0.7bar. Info z neta. |
Ja mam katalog drukowany HiFlo. Innych producentów nawet nie szukałem. Dawno temu miałem MEIWA, ale to dawno i nieprawda.
Ciśnienie otwarcia przelewu jest ogólnie niedostępne. Kiedyś Filtron udostępniał. Może gdyby zapytać o kartę techniczną to być może. Co do Filtrona, to raz dawno temu prawidłowo dokręcony po pewnym czasie poluźnił się filtr oleju w Toledo 2.0. Natomiast filtry powietrza Filtrona miewają więcej plis od konkurencji. Po za tym, ciągle od lat w użyciu. P.S. Skąd wiadomo, że 0,7Bar ? Każdy ma inną magistralę i jeśli nawet wartości są podobne, to nie takie same we wszystkich. |
Cytat:
|
Cytat:
Rozwin temat bo wydaje sie ciekawy, moze sie czegos nauczymy od starszego doswiadczeniem kolegi. |
Wymiana filtra receptą na głośną pracę rozrządu i klawiatury wydaje się dość ciekawą koncepcją :popcorn:.
|
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:52. |